1000 pierwszych dni dla zdrowia

Do kogo
Program edukacyjny skierowany do kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz rodziców i opiekunów dzieci do około 1. roku życia.

Opis projektu
Ogólnopolski program poświęcony edukacji żywieniowej realizowany w koalicji z partnerami instytucjonalnymi, pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka. To pierwsza taka akcja o charakterze ogólnopolskim, która zrzesza tak szeroką koalicję partnerów i kompleksowo podejmuje temat żywienia najmłodszych dzieci. Partnerzy w ramach programu prowadzą działania edukacyjne, które popularyzują wiedzę na temat istoty żywienia w 1000 pierwszych dni życia już od poczęcia (tzn. przez okres ciąży, karmienia piersią i pierwsze lata życia dziecka). Więcej informacji na stronie programu: www.1000dni.pl

Cel
Celem programu jest wprowadzenie pozytywnych nawyków żywieniowych u kobiet ciężarnych i najmłodszych dzieci oraz zmiana negatywnych trendów związanych z dietą. Prawidłowe żywienie, począwszy już od życia płodowego aż do ok. 3. roku życia, ma ogromny wpływ na zdrowie i jakość życia przyszłych pokoleń Polaków. Różnorodne działania edukacyjne będą kontynuowane w kolejnych latach, m.in. poprzez społeczne kampanie medialne, na terenie całego kraju i przy wsparciu Partnerów. Planujemy też dalsze aktywności, związane z popularyzacją karmienia piersią.

Co osiągnęliśmy
Program wystartował w 2013 roku i koncentruje się na platformie edukacyjnej www.1000dni.pl, której towarzyszą kampanie medialne, realizowane w telewizji, prasie, radiu, internecie i reklamie zewnętrznej. Do tej pory zrealizowaliśmy 5 kampanii medialnych na temat: niedoborów wit. D, ryzyka otyłości w związku ze zbyt małym spożyciem warzyw, kampanię „Geny to nie wszystko”, uświadamiającą, jak duży wpływ na przyszłe zdrowie dziecka mają rodzice w czasie 1000 pierwszych dni życia, oraz „Mamo, razem damy radę nauczyć się karmienia piersią”, popularyzującą naturalne karmienie a także kampanię dedykowaną roli bezpieczeństwa i jakości w żywieniu najmłodszych dzieci w 1000 pierwszych dni. We współpracy z czołowymi ekspertami w dziedzinie żywienia stworzyliśmy cztery publikacje:
Poradnik żywienia kobiet w ciąży
Poradnik karmienia piersią
Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin
Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia
Wszystkie poradniki są bezpłatnie dostępne na stronie internetowej: www.1000dni.pl

W ramach edukacyjnego programu „1000 pierwszych dnia dla zdrowia” organizujemy warsztaty i badania ankietowe, udostępniamy materiały eksperckie i filmy instruktażowe. Co roku ogłaszamy konkurs grantowy, dzięki któremu nasi grantobiorcy realizują działania z zakresu edukacji żywieniowej w całym kraju. Ich odbiorcami dotychczas zostało już kilkadziesiąt tysięcy rodziców, przyszłych rodziców i opiekunów dzieci w pierwszych latach ich życia. 1000 pierwszych dni to niepowtarzalne okno możliwości dla rozwoju dziecka! Dowiedz się więcej: www.1000dni.pl