Otwarcie konkursu grantowego 2016!
15 grudnia 2015
Fundacja NUTRICIA działa nieprzerwanie już od 20 lat!
12 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

Poradnik karmienia piersią – kolejna publikacja edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”

Czwarta publikacja edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”: Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Poradnik powstał we współpracy z czołowymi ekspertami, w oparciu o najnowsze wyniki badań. Publikacja jest kompleksowym źródłem informacji dla obecnych i przyszłych mam, które chcą karmić piersią i potrzebują edukacji oraz wsparcia w tym zakresie. Przedstawia w jasny sposób aktualną  i rzetelną wiedzę ekspercką między innymi na temat:

• korzyści płynących z karmienia naturalnego
  • programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia
  • składzie mleka kobiecego
  • pozycjach i technikach karmienia
  • faktów i mitów związanych z karmieniem piersią
  • diety kobiety karmiącej

Kobiety w ciąży oraz rodzice najmłodszych dzieci coraz częściej zdają sobie sprawę z wpływu prawidłowego żywienia na przyszłe zdrowie już od momentu poczęcia, a następnie w niemowlęctwie i wieku dziecięcym i chcą ten czas wykorzystać jak najlepiej. To ważne, ponieważ 1000 pierwszych dni życia dziecka ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w jego dorosłym życiu.

Poradnik karmienia piersią to już czwarta wartościowa publikacja edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Jego pełną wersję można pobrać bezpłatnie tutaj.