29 września br. w Warszawie na Stadione PGE Narodowym odbyła się konferencja „Odważ się być zdrowym. Otyłość u dzieci i młodzieży 2017”, której partnerem była Fundacja NUTRICIA. Konferencja została skierowana do pediatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, rehabilitantów i wszystkich, którzy są zainteresowani problematyką otyłości w wieku rozwojowym. W programie konferencji znalazły się wykłady i prezentacje dotyczące otyłości u dzieci i młodzieży ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu społecznego, rodzinnego, uwarunkowań genetycznych oraz wielu innych. Prof. Halina Weker oraz dr n.med. Witold Klemarczyk z Zakładu Żywienia IMiD zaprezentowali również wyniki najnowszego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia– badanie ogólnopolskie 2016 rok”, przeprowadzonego przez Instytutu Matki i Dziecka a zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA.