Tegoroczna edycja konkursu grantowego cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Do konkursu zgłoszono aż 44 wnioski, a spośród nich wyłoniono 3 zwycięzców, których projekty zostaną sfinansowane przez Fundację NUTRICIA. W tym roku szczególną preferencję miały te dotyczące otyłości – badania związane z poszukiwaniem jej przyczyn i konsekwencji, a także skutecznych metod zapobiegania i leczenia.

Tegoroczni zwycięzcy

Badacze, którzy przesłali zgłoszenia, pochodzili z 47 różnych ośrodków i 14 polskich miast. W ocenie wniosków pod uwagę brane były różnorodne kryteria, m.in. hipoteza badawcza, cel badań i ich metodyka. Decyzje oparte były na ocenie wniosku badawczego, dorobku naukowego i założeń organizacyjno-finansowych projektu. Zwycięzców, spośród rekomendacji przedstawionych przez Radę Naukową Fundacji, wyłonił Zarząd Fundacji. Granty badawcze na projekty, które będą realizowane od 2018 roku, otrzymały:

1. Katedra i Zakład Fizjologii – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach; kierownik projektu: dr Arkadiusz Liśkiewicz.
  2. Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; kierownik projektu: dr hab. Aleksandra Lisowska.
  3. Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”; kierownik projektu: lek. Anna Wiernicka.

Konkurs cieszy się ogromnym zainteresowaniem

To już 22. edycja konkursu grantowego. Fundacja NUTRICIA co roku wspiera finansowo projekty badawcze, które odnoszą się do jej misji, czyli ochrony, promocji i zapewnienia zdrowia poprzez żywienie. Organizowany konkurs skierowany jest do lekarzy i badaczy zajmujących się tematyką żywienia oraz dietetyków. Do tej pory łącznie przyznano już 68 grantów i 9 stypendiów. Dzięki nim Fundacja NUTRICIA udziela wsparcia finansowego projektom badawczym, w wyniku których powstają m.in. nowe wytyczne w zakresie żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci oraz zapobiegania chorobom i promocji zdrowia.

Więcej informacji na temat grantów można znaleźć w zakładce: www.fundacjanutricia.pl/granty-i-stypendia/