Fundacja NUTRICIA już po raz 18. zorganizowała seminarium szkoleniowe: „Podstawy EBM – medycyny opartej na danych naukowych”, skierowane do młodych naukowców. Patronat naukowy nad warsztatami objęła Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Rozwój i doskonalenie umiejętności są niezbędne w pracy lekarza i innych pracowników ochrony zdrowia. To nie tylko leczenie pacjentów, ale i prowadzenie badań naukowych, od których zależy rozwój współczesnej medycyny. Kluczem do sukcesu jest realizacja wiarygodnych badań i wysokiej jakości publikacji, a to wymaga wiedzy i dużych umiejętności praktycznych. Dlatego też, wychodząc naprzeciwko potrzebom zdolnych naukowców z wiodących klinik, Fundacja NUTRICIA skupia swoje działania właśnie na tym obszarze, corocznie organizując kurs Evidence-Based Medicine.

Podczas seminarium młodzi badacze mają okazję rozwijać interdyscyplinarną wiedzę z zakresu organizacji badań naukowych. Program obejmuje zarówno wykłady, jak i warsztaty praktyczne, które pomogą w zdobyciu wiedzy na temat współczesnych metod naukowych, stosowanych w medycynie oraz doskonaleniu umiejętności oceny wiarygodności danych naukowych i ich wykorzystania w codziennej praktyce. Wiedzą w tym zakresie podzielą się takie autorytety medyczne jak: prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, dr hab. n. med. Andrea Horvath, dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz oraz dr n. med. Jan Brożek z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie. Przy okazji o tym, jak zdobyć grant Fundacji NUTRICIA na badania naukowe, opowie Agnieszka Dolna, kierownik ds. projektów Fundacji NUTRICIA.

Dwudniowa sesja naukowa w międzynarodowym gronie to dla młodych badaczy wyjątkowa okazja do zdobycia cennej wiedzy od uznanych autorytetów oraz szansa na świetną okazją do wymianę doświadczeń w środowisku specjalistów.