zjzr

Pod koniec czerwca 2018 wyniki programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” zostały opublikowane w czasopiśmie International Journal of Environmental Research and Public Health.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą publikacją dr Joanny Myszkowskiej-Ryciak  oraz dr Anny Harton z SGGW na stronie: http://www.mdpi.com/1660-4601/15/7/1355

Przez ostatnie trzy lata (XI.2014 – XII.2017) program Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy wspierał pracowników żłobków i przedszkoli oraz rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych Polaków. Wyszkoleni edukatorzy podkreślali rolę prawidłowego żywienia  dzieci w wieku od 1 do 6 roku życia.

6 grudnia oficjalnie podsumowano działalność programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, dzięki któremu udało się wprowadzić pozytywne zmiany w żywieniu małych dzieci. Co udało się osiągnąć?

• 15 województwach działało 170 edukatorów żywieniowych, którzy przed przystąpieniem do pracy przeszli cykl bezpłatnych szkoleń z zakresu żywienia dzieci, komunikacji i prowadzenia własnej firmy.
  • W programie wzięło udział 2 638 placówek z całej Polski, w tym 1 347 z nich było pod opieką edukatora żywieniowego.
  • W warsztatach prowadzonych przez edukatorów żywieniowych wzięło udział 13 214 pracowników żłobków i przedszkoli.
  • Dzięki działalności programu już 121 000 polskich dzieci zdrowiej je, a dzięki temu – zdrowiej rośnie.