Czym skorupka za młodu…

Do kogo
Program przeznaczony dla lekarzy specjalizujących się w pediatrii oraz dla studentów medycyny zainteresowanych pediatrią.

Opis projektu
Program edukacyjny powstał dzięki merytorycznej opiece prof. dr hab. n. med. Hanny Szajewskiej, kierownika Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i członka Rady Naukowej Fundacji NUTRICIA. Partnerem organizacyjnym tego przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia”. Wczesne doświadczenia żywieniowe są odpowiedzialne nie tylko za właściwe przyrosty masy ciała i optymalny stan odżywienia dziecka, ale również wpływają na odległe, tzw. długofalowe efekty „programowania” zdrowotnego, w tym ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych np. otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, alergii, cukrzycy itp. Świadomość istotności prawidłowego żywienia w najmłodszych latach życia zainspirowała nas do stworzenia warsztatów o tej tematyce skierowanych do młodych pediatrów.

Udział w warsztatach umożliwia zdobycie najnowszej wiedzy z zakresu:
• żywienia niemowląt i małych dzieci,
• medycyny opartej na danych naukowych (EBM),
• komunikacji z pacjentem.

Dodatkowo program umożliwia:
• dostęp do banku wiedzy na stronie internetowej;
• sprawdzenie swojej wiedzy w zamieszczonych na stronie internetowej testach wiedzy;
• dostęp do grupy „Czym skorupka za młodu” na Facebooku, zrzeszającej młodych pediatrów.

Cel
Celem programu jest promocja i rozpowszechnianie najnowszej wiedzy z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci w środowisku medycznym.

Co osiągnęliśmy

• zrealizowaliśmy 17 warsztatów w największych polskich miastach: Warszawa, Olsztyn, Kraków, Wrocław, Białystok, Poznań, Łódź, Gdańsk, Lublin, Bydgoszcz, Katowice, Rzeszów, Kielce, Szczecin, Zielona Góra.
• przeszkoliliśmy blisko 700 rezydentów pediatrii i studentów medycyny zainteresowanych pediatrią. Ponad 1800 osób otrzymuje od nas newsletter z najnowszymi doniesieniami z zakresu dietetyki pediatrycznej.
Więcej informacji na stronie programu: www.dietetykapediatryczna.edu.pl