,,Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy"

Opracowany przez dr inż. Danutę Gajewską i prof. Barbarę Królak-Olejnik, we współpracy z Fundacją NUTRICIA, raport pt. „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” opisuje wyniki badań nad dietą mam karmiących i jej wpływ na ich zdrowie.

Badanie przeprowadzone w 2014 roku na grupie 250 kobiet, w tym 183 kobiet karmiących wyłącznie piersią oraz 67 kobiet stosujących karmienie mieszane (łączne karmienie piersią oraz stosowanie mleka modyfikowanego). Badanie obejmowało wywiad i testy laboratoryjne. Jego celem była ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych, ocena wartości odżywczej diety matek karmiących oraz ocena ich stanu odżywienia na podstawie wskaźników antropometrycznych i wybranych wskaźników badań z krwi.

Z badania wynika, że kobietom w okresie laktacji brakuje odpowiedniego wsparcia w zakresie poradnictwa żywieniowego, a w ich diecie istnieje wiele nieprawidłowości. Dlatego też tak ważne jest prowadzenie szerokiej edukacji w zakresie prawidłowego żywienia, skierowanej do kobiet w czasie ciąży i podczas karmienia piersią, ale przede wszystkim do personelu medycznego, który powinien stanowić wsparcie dla matek także w zakresie żywienia w tym szczególnym okresie.

Wierzymy, że wyniki badania zapoczątkują dyskusję na temat zwyczajów żywieniowych kobiet karmiących w Polsce, co pozwoli na podjęcie skutecznych działań edukacyjnych, stanowiących wymierne wsparcie dla mam karmiących piersią.

Pełna wersja raportu:
Raport z badania odżywiania kobiet karmiących piersią