Wrażenia ze stażu w Chicago – 2014 r
Małgorzata Matuszczak (dietetyk) i Ewa Winnicka (neurologopeda)

Od ponad trzech lat jesteśmy członkami zespołu zaburzeń karmienia działającego przy Klinice Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii IPCZD w Warszawie. Stypendium ufundowane przez Fundację Nutricia stworzyło dla nas niepowtarzalną szansę obserwacji pracy podobnego zespołu w Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago, gdzie podczas 2-miesięcznego stażu miałyśmy okazję przyjrzeć się terapii zaburzeń karmienia i połykania. Miałyśmy możliwość obserwować pracę dietetyków i logopedów na różnych oddziałach (kardiologia, neurologia, onkologia, pediatria, gastrologia) oraz w specjalistycznych poradniach ambulatoryjnych (Feeding Clinic, NICU Follow-up Clinic). Istotnym elementem tego stażu była możliwość uczestniczenia w wykonywaniu wideofluoroskopowej oceny połykania oraz interpretacji wyników tego badania. Jest to o tyle ważne, że wykonujemy to badanie w naszym ośrodku jako jedyni w Polsce w przypadku dzieci. Porównanie metod pracy i zasad postępowania do tych, które stosujemy w IPCZD było niezwykle ważnym doświadczeniem.

Co cieszy, wracamy z Chicago z poczuciem, że mimo wielu trudności organizacyjnych, na które napotykamy w codziennej pracy, nasz zespół działa w sposób porównywalny do najlepszych ośrodków zagranicznych.

Z drugiej strony nasze głowy są pełne pomysłów na to, co możemy poprawić i zmienić w ramach opieki nad pacjentami z zaburzeniami karmienia i połykania. Obecnie jesteśmy na etapie dzielenia się tymi spostrzeżeniami z pozostałymi członkami zespołu oraz wspólnego dyskutowania i opracowywania rozwiązań, które chcielibyśmy wprowadzić u nas. Już teraz nie mamy jednak wątpliwości, że doświadczenie i wiedza zdobyta na stażu będzie źródłem korzyści nie tylko dla nas ale przede wszystkim dla dzieci objętych opieką naszego ośrodka. Miłym dla nas doświadczeniem było zarówno bardzo ciepłe jak i pełne chęci dzielenie się wiedzą kolegów pracujących w Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital. Wiele satysfakcji sprawiła nam informacja, że nasza obecność dała również specjalistom w Chicago nowe spojrzenie na niektóre problemy związane z terapią pacjentów z zaburzeniami karmienia i połykania.