Rodzice dla zdrowia

Do kogo
Rodzice i opiekunowie dzieci w wieku 0-5 lat oraz eksperci: lekarze, dietetycy, pielęgniarki, pracownicy administracji publicznej

Opis projektu
Projekt „Rodzice dla zdrowia” jest realizowany we współpracy z Fundacją MY Pacjenci. Wspólnie chcemy, by lekarz i jego zespół stali się partnerem dla rodzica pragnącego zapewnić swojemu dziecku zdrowie i odpowiedni rozwój.
Według badań przeprowadzonych przez NFZ w 2013 roku odbywa się zaledwie 1/3 wizyt profilaktycznych z dziećmi zdrowymi. Oznacza to, że spora grupa dzieci pozostaje poza nadzorem publicznej służby zdrowia. Projekt Rodzice dla zdrowia ma na celu ustalenie dlaczego tak się dzieje i jak można temu zaradzić. Wydaje się, że powinna ulec poprawie jakość opieki sprawowanej nad dziećmi zdrowymi w poradniach POZ.
Więcej informacji na stronie projektu:www.rodzicedlazdrowia.pl

Cel
Celem tego projektu jest poprawa jakości pediatrycznej opieki profilaktycznej nad dziećmi w wieku 0-5 lat poprzez rekomendacje dotyczące zmian systemowych w ochronie zdrowia. Dążymy do współpracy między ekspertami, lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz rodzicami w celu opracowania standardów profilaktycznej opieki pediatrycznej, by mali pacjenci mieli zapewniony rozwój pod okiem fachowego zespołu, nadzorującego stan dziecka nie tylko w trakcie choroby, ale także pod kątem profilaktycznym. Ważnym aspektem profilaktyki zdrowotnej jest również żywienie dzieci, w tym wyrobienie i utrwalenie odpowiednich nawyków żywieniowych.

Co osiągneliśmy

1. Szkolenia dla autorów blogów parentingowych w dziedzinach praw pacjenta, zdrowia i żywienia dziecka, by mogli stać się dla internautów źródłem przekazującym czytelnikom poza własnymi doświadczeniami również rzetelną wiedzę ekspercką.
2. Stworzenie portalu internetowego z bazą podstawowych porad medycznych i żywieniowych dla rodziców, udostępnionych nam z godnych zaufania źródeł.
3. Zainicjowanie mapy dobrych praktyk pediatrycznych w Polsce polecanych przez rodziców pacjentów i udostępnienie jej na portalu, by rodzice mogli wymieniać się opiniami i wybierać dla swoich dzieci najlepszych lekarzy.
4. Przeprowadzenie badania kwestionariuszowego, które ma na celu zebranie doświadczeń i opinii o lekarzach i o profilaktycznej opiece medycznej zapewnianej dzieciom.
5. Warsztaty i dyskusje w gronie lekarzy, pielęgniarek, rodziców, dietetyków i pracowników administracji publicznej, w trakcie której eksperci i rodzice podzielą się opiniami dotyczącymi opieki medycznej, podsumują i zanalizują wyniki badania kwestionariuszowego i rozpoczną dyskusję na temat nowych standardów opieki pediatrycznej w Polsce.
6. W ramach wspólnych działań zostały przygotowane dwa raporty. Pierwszy z nich polegał na przeprowadzeniu badania opinii rodziców na temat jakości i dostępności opieki profilaktycznej w POZ nad dziećmi w wieku 0-5 lat. Dane zebrano od ponad 1600 rodziców w badaniu kwestionariuszowym online, przeprowadzonym w sierpniu 2014 roku.
Drugi z raportów, przygotowanych w ramach współpracy obu fundacji, przedstawia wyniki analizy organizacji i finansowania opieki profilaktycznej na podstawie danych NFZ. www.rodzicedlazdrowia.pl/raporty