Fundacja Nutricia finansuje stypendia umożliwiające specjalistom kształcenie się i zdobywanie niezbędnej wiedzy i doświadczenia oraz wykorzystanie jej w praktyce w celu ochrony, promocji i zapewnienia zdrowia przez żywienie.

Stypendia naukowe

Granty stypendialne Fundacji NUTRICIA są przeznaczone na zdobycie niezbędnej wiedzy i praktyki, umożliwiającej w przyszłości inicjowanie i prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka. Stypendium może zostać przyznane maksymalnie na okres 1 roku, maksymalnie na kwotę 6250 PLN/miesiąc (brutto) i może dotyczyć wyjazdu stypendysty za granicę w ww. celu.
Wnioski o stypendia przyjmujemy w trybie konkursu grantowego.
Zachęcamy wszystkich młodych naukowców do skorzystania ze stypendiów.

Dodatkowo, w 2014 roku Fundacja NUTRICIA przyznała 16 stypendiów w ramach programu zaburzenia karmienia.

Program stypendialny był przeznaczony dla specjalistów (logopeda, psycholog, dietetyk, lekarz) biorących udział w tworzeniu zespołów specjalistycznych do opieki nad pacjentem z zaburzeniami karmienia. Program obejmował 2 tygodnie i odbywał się w Klinice Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii oraz Poradni Zaburzeń Odżywiania w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Stypendium to unikalna możliwość obserwowania prężnie działającego specjalistycznego zespołu, który kompleksowo zajmuje się leczeniem zaburzeń karmienia oraz dopytania o zasady funkcjonowania takiego zespołu w strukturach szpitalnych.
Więcej informacji w zakładce Zaburzenia Karmienia