Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy

Do kogo
Program skierowany do żłobków, przedszkoli oraz rodziców.

Opis projektu
Odpowiada na niepokojące wyniki badań, które jasno wskazują, że w sposobie żywienia najmłodszych dzieci pojawia się szereg nieprawidłowości. Prowadzą one często w konsekwencji do nadwagi i otyłości oraz wynikających z nich chorób towarzyszących. Dlatego jesteśmy przekonani, że edukacja w zakresie właściwego żywienia, szczególnie najmłodszych dzieci, powinna stać się nieodłącznym elementem wiedzy każdego dorosłego, odpowiedzialnego za żywienie małego dziecka.

Celem inicjatywy jest m.in. kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, ich rodziców i pracowników żłobków, i przedszkoli oraz podkreślenie istotnej roli żywienia we wczesnym okresie życia.

Edukatorzy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, po cyklu kompleksowych szkoleń prowadzonych przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Fundację NUTRICIA oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, odbywają staże w placówkach, które zgłosiły się do udziału w inicjatywie. W każdym żłobku lub przedszkolu biorącym udział w programie edukator żywieniowy przeprowadza 12 warsztatów, czyli łącznie 24 godziny zajęć dydaktycznych. Zadaniem edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest dzielenie się najnowszą wiedzą zarówno z personelem żłobków i przedszkoli, jak i z rodzicami. Organizatorzy programu wspierają przedsiębiorczość tych młodych ludzi, aby po odbyciu bezpłatnego stażu, mogli oni otworzyć własną działalność gospodarczą i skutecznie edukować rodziców. Dzięki programowi edukatorzy mają możliwość rozwoju oraz pracy w zawodzie.

Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” współtworzony jest przez 5 partnerów: Fundację NUTRICIA, Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Każdy z partnerów wnosi cenną wartość merytoryczną do programu, m.in. poprzez prowadzenie bezpłatnych szkoleń z zakresu dietetyki pediatrycznej, komunikacji, a także prowadzenia biznesu.

Cel
Celem programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” do 2017 roku jest przygotowanie 150 dietetyków do nowej roli edukatorów żywieniowych. Organizatorzy programu dotrą do 1500 placówek – żłobków i przedszkoli. Dzięki działalności programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” przed upływem 2017 roku ponad 12 000 opiekunów w żłobkach i nauczycieli przedszkolnych poszerzy swoją wiedzę na temat prawidłowego odżywiania dzieci.

Co osiągnęliśmy
Od lutego 2015 r. 153 edukatorów żywieniowych programu przeprowadziło blisko 15 000 godzin bezpłatnych warsztatów dla pracowników żłobków i przedszkoli m.in. w Warszawie, Krakowie, Opolu, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Rzeszowie, Lublinie, Olsztynie, Toruniu, Bydgoszczy. To ponad 9 500 spotkań. Już możemy obserwować pierwsze realne zmiany, które niesie za sobą program.
Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie programu, największe zainteresowanie pracowników edukowanych placówek zyskały tematy cukru (52%) i soli (29%) w diecie dzieci. Po zakończeniu warsztatów dotyczących tych zagadnień 76% placówek wprowadziło pierwsze zmiany w jadłospisach. Co trzecia edukowana placówka (36%) poczyniła pierwsze kroki w kierunku ograniczenia cukru i soli w przygotowywanych dla dzieci potrawach a także zwiększyła ilość warzyw i owoców w codziennych jadłospisach maluchów oraz wprowadziła zamianę słodkich napojów na wodę.

Dlaczego warto przystąpić do programu?
Wierzymy, że udział w programie wzmocni wizerunek placówki, jako dbającej o prawidłowe żywienie. Umożliwiamy zamieszczenie na swojej stronie logotypu Programu oraz informacji: „Ta placówka bierze udział w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
Dodatkowo oferujemy możliwość podjęcia współpracy z edukatorem żywieniowym programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Jeśli placówka wykaże zainteresowanie, w ramach możliwości wysyłamy do niej jednego z naszych edukatorów, który przez okres 6 miesięcy przeprowadzi:
• bezpłatne szkolenia lub konsultacje dla personelu dotyczące żywienia małych dzieci,
• analizę jadłospisów oraz propozycje doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych. Na koniec warsztatów placówka otrzyma certyfikat udziału w programie.

Dowiedz się więcej na:www.zdrowojemy.info