Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy

Projekt zakończony

Do kogo
Program skierowany do żłobków, przedszkoli oraz rodziców.

Opis projektu
Odpowiada na niepokojące wyniki badań, które jasno wskazują, że w sposobie żywienia najmłodszych dzieci pojawia się szereg nieprawidłowości. Prowadzą one często w konsekwencji do nadwagi i otyłości oraz wynikających z nich chorób towarzyszących. Dlatego jesteśmy przekonani, że edukacja w zakresie właściwego żywienia, szczególnie najmłodszych dzieci, powinna stać się nieodłącznym elementem wiedzy każdego dorosłego, odpowiedzialnego za żywienie małego dziecka.

Celem inicjatywy było m.in. kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, ich rodziców i pracowników żłobków, i przedszkoli oraz podkreślenie istotnej roli żywienia we wczesnym okresie życia.

Edukatorzy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, po cyklu kompleksowych szkoleń prowadzonych przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Fundację NUTRICIA oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, odbywali staże w placówkach, które zgłosiły się do udziału w inicjatywie. W każdym żłobku lub przedszkolu biorącym udział w programie edukator żywieniowy przeprowadził 12 warsztatów, czyli łącznie 24 godziny zajęć dydaktycznych. Zadaniem edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” było dzielenie się najnowszą wiedzą zarówno z personelem żłobków i przedszkoli, jak i z rodzicami. Organizatorzy programu wspierali przedsiębiorczość tych młodych ludzi, aby po odbyciu bezpłatnego stażu, mogli oni otworzyć własną działalność gospodarczą i skutecznie edukować rodziców. Dzięki programowi edukatorzy mieli możliwość rozwoju oraz pracy w zawodzie.

Program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” współtworzony został przez 5 partnerów: Fundację NUTRICIA, Fundację Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Każdy z partnerów wniósł cenną wartość merytoryczną do programu, m.in. poprzez prowadzenie bezpłatnych szkoleń z zakresu dietetyki pediatrycznej, komunikacji, a także prowadzenia biznesu.

Cel
Celem programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” do 2017 roku było przygotowanie 150 dietetyków do nowej roli edukatorów żywieniowych. Organizatorzy programu dotrą do 1500 placówek – żłobków i przedszkoli. Dzięki działalności programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” przed upływem 2017 roku ponad 12 000 opiekunów w żłobkach i nauczycieli przedszkolnych poszerzy swoją wiedzę na temat prawidłowego odżywiania dzieci.

Co osiągnęliśmy
W 15 województwach działało 170 edukatorów żywieniowych, którzy przed przystąpieniem do pracy przeszli cykl bezpłatnych szkoleń z zakresu żywienia dzieci, komunikacji i prowadzenia własnej firmy. W programie wzięło udział 2 638 placówek z całej Polski, w tym 1 347 z nich było pod opieką edukatora żywieniowego. W warsztatach prowadzonych przez edukatorów żywieniowych wzięło udział 13 214 pracowników żłobków i przedszkoli. Dzięki działalności programu już 121 000 polskich dzieci zdrowiej je, a dzięki temu – zdrowiej rośnie. Już dzisiaj widać też realną zmianę w żywieniu najmłodszych – 93% żłobków i przedszkoli biorących udział w programie zadeklarowało wprowadzenie pozytywnych zmian w swoich jadłospisach, a 95% placówek jest zainteresowanych wzięciem udziału w podobnym programie w przyszłości.
Zmianę na lepsze widać również w analizie jadłospisów, którą edukatorzy przeprowadzali na początku i końcu współpracy w każdej placówce, przykładowo: zmniejszyła się podaż cukru i soli, za to zwiększyła ilość podawanego mleka i warzyw. W wielu placówkach temat żywienia pojawił się też na zajęciach kierowanych do dzieci, zaczęto też zwracać uwagę na problem otyłości wśród dzieci. W wielu placówkach udało się też zmienić sposób patrzenia na korzyści płynące z uczestnictwa dzieci w przygotowaniu posiłków, możliwości decydowania i niezmuszania do jedzenia.

Dowiedz się więcej na:www.zdrowojemy.info