25. edycja konkursu grantowego Fundacji Nutricia dobiegła końca! Zachęcamy do zapoznania się z wynikami.
Tegoroczna edycja konkursu grantowego była szczególna pod wieloma względami. Nie tylko ze względu na jubileusz i obecność konkursu w świecie nauki o żywieniu od 25 lat, ale również na zmiany, jakie zdecydowaliśmy się wprowadzić w kryteriach oceny, po raz pierwszy nakreślając preferowane obszary tematyczne zgodne z nową misją Fundacji.
Pomimo pandemii otrzymaliśmy łącznie aż 26 zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy! Reprezentowały wysoki poziom i wywołały długie dyskusje Rady Naukowej, która zajęła się oceną wniosków.
Z przyjemnością ogłaszamy, że Zarząd Fundacji na podstawie rekomendacji Rady Naukowej podjął decyzję o finasowanie 3 wniosków (1 grant badawczy oraz dwa granty promotorskie):
Grant Badawczy: The role of glutamine transporter SAT1 (Slc38a1) deficiency in excessive weight gain in mice –glutamine supplementation as therapeutic approach and implications for human protein-lipid imbalance
Grant Promotorski: The impact of gluten-free diet on the quality of life, inflammation and gut microbiome composition in autoimmune thyroiditis.
Grant Promotorski: Analysis of screening tests, biochemical markers, and blood morphology markers in assessment of malnutrition in patients undergoing elective esophageal cancer surgery – single-center study.
Badaczom składamy serdeczne gratulacje świetnych wniosków grantowych, a Radzie Naukowej dziękujemy za wsparcie w ocenie tegorocznych wniosków.