Raport powstał pod red. prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz dr hab. inż. Anny Harton i stanowi uzupełnienie oraz aktualizację wcześniejszego wydania z 2014 r.
Celem raportu jest przedstawienie aktualnych norm i aspektów prawnych dotyczących żywności dedykowanej najmłodszym konsumentom. Materiał ten pozwala poszerzyć wiedzę na temat wrażliwości młodego organizmu, roli bezpieczeństwa żywności w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka oraz potencjalnych zagrożeń związanych z dostarczaniem nadmiernych ilości zanieczyszczeń z dietą.
Raport "Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci" | Pobierz pliki |
Fundacja Nutricia wraz z Fundacją MY Pacjenci.
Raporty są podsumowaniem badań na temat jakości profilaktyki pediatrycznej w publicznym systemie ochrony zdrowia w Polsce.
Raport profilaktyka pediatryczna. Rodzice dla Zdrowia | Pobierz pliki |
Raport ekonomiczny. Rodzice dla Zdrowia | Pobierz pliki |
Fundacja Nutricia wraz z firmą doradczą KMPG i zespołem ekspertów medycznych.
Celem opracowania było oszacowanie wielkości kosztów generowanych przez cukrzycę oraz choroby sercowo-naczyniowe w Polsce, a także prognoza tych kosztów do 2030 roku.
Analiza zmian społeczno-demograficznych oraz wpływu złego odżywiania niedostatecznej aktywności fizycznej, nałogów I innych czynników ryzyka na rozpowszechnienie oraz koszty cukrzycy I chorób sercowo-naczyniowych w polsce. Stan obecny I prognoza do 2030 roku” | Pobierz pliki |
Fundacja Nutricia wraz ze Stowarzyszeniem Promocji Zdrowego Żywienia Dzieci „Zdrowe Pokolenia”.
Celem raportu jest przywołanie obowiązujących norm, przedstawienie zagrożeń oraz pokazanie specyficznych potrzeb żywieniowych najmłodszych Polek i Polaków, którzy zaczynają swoją kulinarną przygodę z kolejnym pokarmem po mleku matki.
Raport "Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci" | Pobierz pliki |