Standardy opieki okołoporodowej

Raport badawczy dotyczÄ…cy karmienia piersiÄ… zostaÅ‚ opracowany przez prof. BarbarÄ™ Królak-Olejnik i dr inż. DanutÄ™ GajewskÄ… we wspóÅ‚pracy z FundacjÄ… Nutricia.

Badanie przeprowadzone zostaÅ‚o w latach 2014-2015 w 42 szpitalach, na Å‚Ä…cznej grupie 1679 matek dzieci do 12. miesiÄ…ca życia oraz na grupie 767 osób z personelu medycznego, a jego wyniki sÄ… reprezentatywne dla populacji dzieci urodzonych w tym okresie.

WedÅ‚ug badania, kobiety w Polsce zbyt szybko przestajÄ… karmić naturalnie i potrzebujÄ… zorganizowanych form wsparcia w zakresie laktacji, nie tylko podczas pobytu w szpitalu, ale również po jego opuszczeniu. JednoczeÅ›nie z badania wynika, że najwyższy stopieÅ„ realizacji standardów okoÅ‚oporodowych wystÄ™puje w szpitalach posiadajÄ…cych tytuÅ‚ „Szpital Przyjazny Dziecku”, a kobiety, które rodziÅ‚y w tego typu placówkach dÅ‚użej karmiÄ… swoje dzieci piersiÄ….

Raport z badania standardy opieki okołoporodowej Pobierz pliki

Żywienie dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia

Badanie pod kierunkiem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka pt. „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiÄ…ca życia”. To ogólnopolskie badanie, dotyczÄ…ce stanu odżywienia oraz sposobu żywienia polskich dzieci zrealizowane w 2016 roku przez Instytut Matki i Dziecka. Projekt badawczy zostaÅ‚ zainicjowany i sfinansowany przez FundacjÄ™ Nutricia. Badanie zostaÅ‚o przeprowadzone na reprezentatywnej grupie 1059 rodziców niemowlÄ…t i maÅ‚ych dzieci z caÅ‚ej Polski

Informacja prasowa Pobierz pliki
Wybrane wnioski z badania Pobierz pliki
Szczegółowy RAPORT z badania Pobierz pliki
Study report in English Pobierz pliki
Załączniki do projektu badania Pobierz pliki

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy


Opracowany przez dr inż. DanutÄ™ GajewskÄ… i prof. BarbarÄ™ Królak-Olejnik, we wspóÅ‚pracy z FundacjÄ… Nutricia, raport pt. „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiÄ…cych piersiÄ… dzieci w wieku powyżej 2 miesiÄ™cy” opisuje wyniki badaÅ„ nad dietÄ… mam karmiÄ…cych i jej wpÅ‚yw na ich zdrowie.

Badanie przeprowadzone w 2014 roku na grupie 250 kobiet, w tym 183 kobiet karmiÄ…cych wyÅ‚Ä…cznie piersiÄ… oraz 67 kobiet stosujÄ…cych karmienie mieszane (Å‚Ä…czne karmienie piersiÄ… oraz stosowanie mleka modyfikowanego). Badanie obejmowaÅ‚o wywiad i testy laboratoryjne. Jego celem byÅ‚a ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych, ocena wartoÅ›ci odżywczej diety matek karmiÄ…cych oraz ocena ich stanu odżywienia na podstawie wskaźników antropometrycznych i wybranych wskaźników badaÅ„ z krwi.

Z badania wynika, że kobietom w okresie laktacji brakuje odpowiedniego wsparcia w zakresie poradnictwa żywieniowego, a w ich diecie istnieje wiele nieprawidÅ‚owoÅ›ci. Dlatego też tak ważne jest prowadzenie szerokiej edukacji w zakresie prawidÅ‚owego żywienia, skierowanej do kobiet w czasie ciąży i podczas karmienia piersiÄ…, ale przede wszystkim do personelu medycznego, który powinien stanowić wsparcie dla matek także w zakresie żywienia w tym szczególnym okresie

Raport z badania odżywiania kobiet karmiących piersią Pobierz pliki

Żywienie dzieci w wieku 6-12 miesięcy

Badanie pod kierunkiem Dr Anny Stolarczyk i Prof. Piotra Sochy z Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” pt. „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowlÄ…t w wieku 6 i 12 miesiÄ™cy w populacji polskiej” zostaÅ‚o przeprowadzone na losowo dobranej, reprezentatywnej próbie 317 niemowlÄ…t.

ObejmowaÅ‚o ono ocenÄ™ stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciaÅ‚a i wybranych wskaźników badaÅ„ krwi oraz ocenÄ™ sposobu żywienia niemowlÄ…t i zwyczajów żywieniowych odnoszÄ…c siÄ™ do aktualnego schematu żywienia niemowlÄ…t.

Opis narzędzi badawczych Pobierz pliki
Opis zastosowanych analiz Pobierz pliki

Żywienie dzieci w wieku 13-36 miesięcy

Badanie pod kierunkiem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka pt. „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesiÄ™cy w Polsce” zostaÅ‚o przeprowadzone na losowo dobranej, reprezentatywnej próbie 400 dzieci w wieku 13–36 miesiÄ™cy.

ObejmowaÅ‚o ono ocenÄ™ stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciaÅ‚a, stanu zdrowia i aktywnoÅ›ci dziecka oraz ocenÄ™ sposobu żywienia dzieci, w tym ich zachowaÅ„ i preferencji żywieniowych. Dane te odnoszono do standardów WHO oraz aktualnych zaleceÅ„ żywieniowych. Eksperci zbadali także wpÅ‚yw wyksztaÅ‚cenia rodziców i miejsca zamieszkania na sposób żywienia dzieci.

Wyniki badania Pobierz pliki
Study report in English Pobierz pliki