Aktualne rekomendacje instytucji medycznych oraz naukowych podkreślają, jak istotna podczas terapii jest odpowiednia podaż energii i niezbędnych składników odżywczych. Człowiek chory często potrzebuje ich więcej niż zdrowy, a jednocześnie z powodu choroby może doświadczać problemów z jedzeniem, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedożywienia.
Realizując działania w obszarze „Rola Żywienia w Chorobie” Fundacja Nutricia ma na celu:
1 Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Nowotwory. Journal of Oncology 2015: 65 (4): 321
2 „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach”, POLSPEN, http://leczenieprzezzywienie.org/o-programie/
3 „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach”, POLSPEN, http://leczenieprzezzywienie.org/o-programie/
4 E.R. Jurecki, S. Cederbaum, J.Kopesky, K.Perry, F.Rohr, A.Sanchez-Valle, K.S. Viau, M.Y. Sheinin, J.L.Cohen-Pfeffer, Adherence to clinic recommendations among patients with phenylketonuria in the United States, in: Molecular Genetics and Metabolism 120 (2017), 190-197.
5 Patel DA. J, Allergy Clin Immunol. 2011; 128:110-5.
6 Epilepsy Behav. 2018 Aug 30;87:69-77. doi: 10.1016/j.yebeh.2018.06.004