Szacuje siÄ™, że ponad 30% pacjentów prezentuje różny stopieÅ„ niedożywienia przy przyjÄ™ciu do szpitala, a u kolejnych 20-30% chorych stan ten pogÅ‚Ä™bia siÄ™ w trakcie hospitalizacji[1]. Tymczasem 85% studentów oraz lekarzy pracujÄ…cych w szpitalach w Polsce na podstawie wiedzy zdobytej podczas studiów lekarskich nie byÅ‚oby w stanie samodzielnie zainicjować i poprowadzić interwencji żywieniowej[2] – wynika z ankiety przeprowadzonej wÅ›ród studentów i lekarzy pracujÄ…cych w szpitalach. Podnieść poziom wiedzy w tym zakresie ma pierwszy ujednolicony program edukacyjny, który od października ruszy na kolejnym uniwersytecie medycznych.
Wszystko zaczęło siÄ™ na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). To tam w ubiegÅ‚ym roku akademickim zostaÅ‚ wdrożony pierwszy, holistyczny program edukujÄ…cy przyszÅ‚ych lekarzy o żywieniu medycznym. Jego zasadność podkreÅ›lajÄ… wyniki badania, przeprowadzonego m.in. wÅ›ród studentów WUMu. W trakcie studiów lekarskich w ramach obowiÄ…zkowych zajęć nawet co piÄ…ty student i obecny lekarz pracujÄ…cy w szpitalu nie zetknÄ…Å‚ siÄ™ z tematykÄ… żywienia dojelitowego i pozajelitowego. JednoczeÅ›nie 75% pytanych widziaÅ‚o potrzebÄ™ wdrożenia obowiÄ…zkowego przedmiotu dedykowanego żywieniu klinicznemu lub dodatkowych zajęć jako elementu aktualnego programu studiów.
– Niedożywienie jest schorzeniem zdefiniowanym w MiÄ™dzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych i jak każda choroba wymaga szybkiego rozpoznania oraz leczenia dostosowanego do konkretnej sytuacji klinicznej i indywidualnego zapotrzebowania chorego. Pomimo faktu, że niedożywienie może być bezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… zwiÄ™kszonego ryzyka powikÅ‚aÅ„ infekcyjnych, przedÅ‚użonego okresu rekonwalescencji (w tym np. dÅ‚uższego gojenia siÄ™ ran), wyższego kosztu leczenia i czÄ™stszych powtórnych hospitalizacji, jak również wyższej Å›miertelnoÅ›ci – nie zawsze jest w Polsce rozpoznawane u pacjentów, a jeszcze rzadziej jest wÅ‚aÅ›ciwie leczone. Wbrew ogólnej opinii nie jest to temat tylko dla dietetyków – wymaga holistycznego podejÅ›cia i zaangażowania wielospecjalistycznego zespoÅ‚u. Dlatego bez wahania zdecydowaliÅ›my siÄ™ od ubiegÅ‚ego roku wprowadzić ujednolicony program dydaktyczny, dziÄ™ki któremu przyszÅ‚e kadry medyczne, opuszczajÄ…ce mury uczelni, bÄ™dÄ… przygotowane na samodzielne podjÄ™cie interwencji żywieniowych i poprawÄ™ jakoÅ›ci opieki medycznej w tym obszarze – tÅ‚umaczy dr hab. Andrea Horvath peÅ‚nomocnik rektora ds. programów ksztaÅ‚cenia WUM. PoczÄ…tkowo program zostaÅ‚ wprowadzony w 3 klinikach Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego WUM.
Pierwszy akademicki program żywieniowy
Inicjatorem nowego programu na polskich uczelniach jest Fundacja Nutricia, od ćwierć wieku zajmujÄ…ca siÄ™ edukacjÄ… w zakresie żywienia. Jak podkreÅ›lajÄ… pomysÅ‚odawcy, to pierwsze tak doniosÅ‚e przedsiÄ™wziÄ™cie, majÄ…ce na celu zaopatrzenie przyszÅ‚ej kadry medycznej w niezbÄ™dne narzÄ™dzia i wiedzÄ™ do efektywnego podejmowania interwencji żywieniowych wÅ›ród pacjentów. – MisjÄ… Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia czÅ‚owieka. W tym roku Fundacja obchodzi 25-lecie dziaÅ‚alnoÅ›ci, obejmujÄ…cej wiele pionierskich projektów w tym zakresie. Tym bardziej cieszymy siÄ™, że w tak szczególnym dla nas czasie wspólnie z instytucjami naukowymi rozszerzamy zasiÄ™g pierwszego akademickiego programu żywieniowego o kolejnÄ… uczelniÄ™ i zwiÄ™kszamy Å›wiadomość przyszÅ‚ej kadry medycznej na temat żywienia jako integralnego elementu opieki zdrowotnej – komentuje Anna CywiÅ„ska, Prezes Fundacji Nutricia.
Po zajÄ™ciach studenci bÄ™dÄ… potrafili rozpoznać rodzaje niedożywienia, identyfikować jego przyczyny oraz nastÄ™pstwa, a także inicjować odpowiednio dobrane wsparcie żywieniowe i monitorować stan odżywienia chorego. Program koncentruje siÄ™ na zajÄ™ciach praktycznych, podczas których studenci bÄ™dÄ… mogli m.in. ćwiczyć wdrażanie różnych metod podaży żywienia dojelitowego na specjalnych fantomach.
ZwiÄ™kszajmy kompetencje studentów w caÅ‚ej Polsce
Od października tego roku do inicjatywy doÅ‚Ä…cza najwiÄ™ksza w kraju uczelnia medyczna – ÅšlÄ…ski Uniwersytet Medyczny, który jako pierwszy w Polsce, wprowadzi edukacjÄ™ żywieniowÄ… na wszystkich wydziaÅ‚ach Uczelni. ZajÄ™cia bÄ™dÄ… prowadzone przez blisko 30 klinik i katedr SUM. – Brak odpowiedniego wsparcia żywieniowego pacjentów w Polsce jest problemem. Dlatego wraz z FundacjÄ… Nutricia od nowego roku akademickiego wprowadzamy w SUM skoordynowany blok zajęć z interwencji żywieniowej – mówi prof. Jerzy Stojko, prorektor do spraw studiów i studentów ÅšlÄ…skiego Uniwersytetu Medycznego. – Kadra medyczna powinna wiedzieć, jak zadbać o prawidÅ‚owy stan odżywienia pacjenta. WiedzÄ™ z zakresu żywienia klinicznego powinni mieć zarówno lekarze, jak i przedstawiciele innych zawodów medycznych. Dlatego program obejmie także przyszÅ‚ych absolwentów farmacji, nauki o zdrowiu czy pielÄ™gniarstwa. Każda z tych osób peÅ‚ni okreÅ›lonÄ… rolÄ™ w różnych momentach kontaktów z pacjentami. StÄ…d tak szeroka grupa odbiorców nowych zajęć – podkreÅ›la.
Obecnie prowadzone sÄ… rozmowy z kolejnymi uczelniami medycznymi, aby możliwe byÅ‚o wdrożenie programu od nastÄ™pnego roku akademickiego w kolejnych miastach. – Niedożywienie zwiÄ…zane z chorobÄ… jest poważnym wyzwaniem dla zdrowia publicznego na caÅ‚ym Å›wiecie. Dlatego bÄ™dziemy dokÅ‚adać wszelkich staraÅ„, aby rozszerzać program na kolejne uniwersytety i zwiÄ™kszać kompetencje studentów w caÅ‚ej Polsce – puentuje Anna CywiÅ„ska.
***
O Fundacji Nutricia
Fundacja Nutricia zostaÅ‚a powoÅ‚ana w 1996 r. przez firmÄ™ Nutricia Polska Sp. z o.o. Od poczÄ…tku swojej dziaÅ‚alnoÅ›ci Fundacja podnosi Å›wiadomość na temat roli żywienia, poczÄ…tkowo angażujÄ…c siÄ™ m.in. w edukacjÄ™ żywieniowÄ… w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misjÄ… Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia czÅ‚owieka. Swoje dziaÅ‚ania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli Å›rodowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarzÄ…dowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Å»ywienie medyczne – Twoje posiÅ‚ki w walce z chorobÄ…”. Realizuje także ogólnopolski konkurs grantowy, umożliwiajÄ…c naukowcom prowadzenie badaÅ„ naukowych z zakresu żywienia czÅ‚owieka.
[1] http://www.polspen.pl/artykul-walka-z-niedozywnieniem/; data pobrania: 05.03.2018 r.
[2] Badanie ankietowe przeprowadzone w lutym i marcu 2021 roku wÅ›ród studentów kierunku lekarskiego (rok 4,5,6) i lekarzy pracujÄ…cych w szpitalu, za pomocÄ… internetowego kwestionariusza, udostÄ™pnione wÅ›ród lekarzy i studentów kierunku lekarskiego zrzeszonych w ramach Porozumienia Zawodów Medycznych oraz na ogólnych grupach uniwersytetów medycznych. N=297 osób, w tym 170 studentów i 127 lekarzy.