1000 pierwszych dni

O PROGRAMIE

Ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, zainicjowany w 2013 r. w kolacji z Partnerami instytucjonalnymi, pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka, ma na celu popularyzację wiedzy dotyczącej roli prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dni życia wśród kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, przyszłych rodziców oraz rodziców i opiekunów najmłodszych dzieci.

ADRESACI DZIAŁAŃ

Działania realizowane w ramach programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” kierowane są do:

• kobiet w ciąży,
  • karmiących piersią
  • rodziców i opiekunów niemowląt oraz małych dzieci.

GŁÓWNE INICJATYWY

PUBLIKACJE

We współpracy z czołowymi ekspertami w dziedzinie żywienia w ramach programu powstały cztery publikacje: Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Poradnik karmienia piersią, Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia . Wszystkie poradniki są bezpłatnie dostępne na stronie internetowej: www.1000dni.pl

KALENDARZ ŻYWIENIA DZIECKA W 1000 PIERWSZYCH DNI

Rodzice komponujący dietę dziecka na etapie 1000 pierwszych dni jego życia każdego dnia mają wiele wątpliwości związanych z prawidłowym żywieniem. Z myślą o nich powstało innowacyjne narzędzie – kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia) – pod patronatem Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” i Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”. To przede wszystkim uporządkowanie wiedzy opartej na najnowszych zaleceniach ekspertów ds. żywienia. Narzędzie łączy zalecenia żywieniowe dla dzieci od urodzenia aż do 3. roku życia. Kalendarz w wersji interaktywnej jest dostępny na stronie www.1000dni.pl Klikając na jego poszczególne elementy, można zgłębić interesujące wątki.

PARTNERZY

Program „1000 pierwszych dni dla zdrowia” to pierwsza taka akcja o charakterze ogólnopolskim, która zrzesza tak szeroką koalicję partnerów i kompleksowo podejmuje temat żywienia najmłodszych dzieci. Wśród partnerów programu znaleźli się :

OSIĄGNIĘCIA

6 kampanii medialnych na temat: niedoborów wit. D, ryzyka otyłości w związku ze zbyt małym spożyciem warzyw; kampania „Geny to nie wszystko”, uświadamiającą, jak duży wpływ na przyszłe zdrowie dziecka mają rodzice w czasie 1000 pierwszych dni życia, oraz „Mamo, razem damy radę nauczyć się karmienia piersią”, popularyzującą naturalne karmienie, a także kampanię dedykowaną roli bezpieczeństwa i jakości w żywieniu najmłodszych dzieci w 1000 pierwszych dni.

4 poradniki nt. karmienia piersią i żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci, stworzone we współpracy z Partnerami

Platforma edukacyjna www.1000dni.pl, będąca bazą wiedzy dla kobiet w ciąży, a także rodziców i opiekunów niemowląt i małych dzieci

Ponad 1000 działań z zakresu edukacji żywieniowej zrealizowanych w ramach programu edukacyjnego, których odbiorcami dotychczas zostało już kilkadziesiąt tysięcy rodziców, przyszłych rodziców i opiekunów dzieci.

STRONA WWW

Więcej informacji na temat kampanii edukacyjnej

www.1000dni.pl