26 marca: Międzynarodowy Dzień Epilepsji

26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Epilepsji, w niektórych krajach nazywany Purple Day. Z tej okazji przybliżamy jedną z metod postępowania w przypadku padaczki lekoopornej, jaką jest dieta ketogenna. Naśladuje ona stan metaboliczny organizmu w trakcie głodzenia, kiedy organizm wykorzystuje tłuszcze jako źródła energii. W wątrobie powstają z nich ciała ketonowe: aceton, acetooctan i kwas β hydroksymasłowy, które dobrze przenikają do ośrodkowego układu nerwowego i zastępują glukozę w przemianach metabolicznych. Na drodze złożonych, nie do końca poznanych przemian, dieta ketogenna u znacznej części osób z padaczką prowadzi do zmniejszenia ilości napadów padaczkowych. To dieta o wysokiej zawartości tłuszczu, niskiej zawartości węglowodanów i odpowiedniej dla wieku i stanu pacjenta ilości białka w spożywanych posiłkach.Nie będzie ona skuteczna, jeśli nie zostaną zachowane odpowiednie proporcje, dlatego jadłospis pacjenta powinien być ustalony z dietetykiem, a każdy produkt powinien zostać zważony przed podaniem - metoda "na oko" się tu nie sprawdzi. Warto zwrócić uwagę na to, czy gramatura podana w przepisie to waga przed/po obróbce termicznej lub obraniem warzyw i owoców.

 

W ramach akcji edukacyjnej z okazji Międzynarodowego Dni Epilepsji, przez najbliższy tydzień na naszym Facebooku będziemy publikować informacje o diecie ketogennej stosowanej w leczeniu padaczki lekoopornej. Przygotowaliśmy szereg informacji na temat skuteczności tej metody oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w kontekście tej diety. Zachęcamy również do obejrzenia animacji o padaczce lekoopornej i sposobach jej leczenia oraz przeczytania artykułu dostępnego tutaj: https://fundacjanutricia.pl/dzialalnosc/dieta-ketogenna

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.