Konkurs grantowy: badanie na ukończeniu!

Miło nam poinformować, że dobiega końca, ufundowany przez Fundację Nutricia, grant RG 5/2016 na badanie dzieci z nowo zdiagnozowaną cukrzycą typu 1. Badanie realizowane było pod kierownictwem prof. dr hab. Agnieszki Szypowskiej w latach 2017-2020.


W 21. edycji konkursu grantowego Fundacji Nutricia w 2016 r. Rada Naukowa wyłoniła aż 5 laureatów. Wśród nich znalazła się prof. dr hab. Agnieszka Szypowska, specjalista z zakresu diabetologii i pediatrii, obecnie pełniąca funkcję zastępcy ordynatora Oddziału Klinicznego Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie. 

Badanie pod tytułem „Effect of Lactobacillus rhamnosus GG and Biffidobacterium lactis BB 12 on beta-cell function in children with newly diagnosed type 1 diabetes - a randomized controlled trial”, realizowane było w latach 2017-2020 i wzięło w nim udział 96 dzieci od 8 do 17 roku życia z nowo zdiagnozowaną (w przeciągu ostatnich 60 dni) cukrzycą typu 1.


Rodzaj badania

Realizowane w ramach konkursu grantowego badanie było randomizowane, podwójnie zaślepione, a więc stanowiło najbardziej wiarygodny model badania pierwotnego. W wyniku randomizacji, czyli losowego przydzielenia do poszczególnych grup, populacja badania została podzielona na dwie grupy: 

 • grupę poddaną interwencji (n=48)] 

• oraz grupę kontrolną, której podano placebo (n=48). 

 Uczestnicy badania, ani zespół je prowadzący, nie wiedzieli, który uczestnik został przypisany do której grupy (tzw. podwójnie zaślepione badanie).


Szczegóły badania

Mediana wieku wynosiła 12,3 lat. Grupa poddana interwencji przez okres 6 miesięcy raz dziennie przyjmowała L. rhamnosus GG and B. lactis Bb12 w dawce 109 jednostek tworzących kolonię (z ang. colony-forming unit), natomiast grupa kontrolna otrzymywała maltodekstrynę jako placebo. W badaniu obserwowano wpływ stosowanej interwencji na funkcję komórek β wysp trzustkowych. Pierwszorzędowym punktem końcowym było stężenie peptydu C (Peptyd C jest wytwarzany podczas uwalniania insuliny z trzustki) w odpowiedzi na spożycie mieszanego posiłku (zawierającego białko 10 g; węglowodany 41 g oraz tłuszcz 4 g na każde 237 ml. produktu). Obserwację prowadzono w interwałach 3 miesięcznych przez okres 1 roku (3-6-9 i 12 miesiąc). W wyniku zastosowanej interwencji nie zaobserwowano znaczącej różnicy w funkcji komórek β wysp trzustkowych (mierzonych stężeniem peptydu C) między badanymi grupami.


Oczekiwanie na publikację

Publikacja dotycząca badania została wysłana do BMJ Open Diabetes Research&Care (czasopismo z Impact Factorem, czyli wskaźnikiem cytowań na poziomie 5.067) i po przejściu procesu recenzowania będzie dostępna za darmo dla każdego zainteresowanego szczegółowymi wynikami badania.


Tegoroczna edycja konkursu grantowego trwa!

Jeszcze tylko do 30.06.2020 r. do godz. 23.59 można wziąć udział w 25. edycji konkursu grantowego Fundacji Nutricia i złożyć wniosek na badanie z zakresu żywienia człowieka. Więcej o konkursie dowiecie się z naszej strony. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do przeczytania szczegółowych informacji oraz do kontaktu z Michałem Sawickim (michal.sawicki@fundacjanutricia.pl).

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.